Codecov security update: geen impact op Open Zaak

Op 15 april werden we door Codecov geïnformeerd over een security incident met mogelijke impact op Open Zaak repositories. We hebben onze repositories gecontroleerd en vastgesteld dat alles naar verwachting is.

Tenzij je gebruik maakt van de latest image tag van de Open Zaak of Open Notificaties Docker Hub images, hoef je niets te doen. Als je wel gebruik maakt van de latest tag in deze image(s), dan adviseren we om voor de zekerheid de images opnieuw te pullen van Docker Hub. Er is geen indicatie dat er malafide code in deze images terechtgekomen is, maar we kunnen dit niet garanderen door de manier waarop Docker Hub werkt.

Hieronder kan je in detail nalezen wat er fout ging bij Codecov en hoe het mogelijks impact had op Open Zaak projecten. Tevens hebben we gedocumenteerd hoe we geverifieerd hebben dat er geen problemen zijn voor ons.

Codecov's security incident

Codecov is een tool die in Open Zaak, Open Notificaties en de CMIS adapter gebruikt wordt om code-coverage statistieken bij te houden en visualiseren. Tijdens het automatisch testen van deze codebases worden statistieken verzameld die bijhouden welke lijnen code uitgevoerd werden, deels uitgevoerd worden of niet uitgevoerd werden. Door dit te delen door het totale aantal lijnen code in de codebase kan je een dekkingspercentage berekenen.

Het verzamelen van deze statistieken is een onderdeel van onze automatische Continuous Integration pipeline op Github. De ruwe statistieken worden naar Codecov toegestuurd met hun Github Action. Deze gebruikt op zijn beurt weer de "global bash uploader" die op Codecov's website gehost is.

Het is dit bash script die door een ongeautoriseerde derde partij gewijzigd is en actief gebruikt werd om acess tokens van Github Action workflows te exfiltreren naar third-party servers. Voor meer details kun je de statement van Codecov lezen.

Deze extractie was mogelijk van begin Januari 2021 tot April 2021.

Impact on the Open Zaak projects

We gebruiken Codecov in vier projecten:

 • Open Zaak
 • Open Notificaties
 • CMIS adapter
 • vng-selectielijst

De Open Zaak, Open Notificaties en VNG-Selectielijst projecten publiceren automatisch container images naar Docker Hub. Dit gebeurt als een build slaagt op de main branch of een getagde release. CMIS adapter is automatisch gepubliceerd naar de Python Packaging index voor getagde releases.

Om dit mogelijk te maken zijn er credentials beschikbaar in de Github Workflow context, in de vorm van organisatie en/of repository secrets. De aangepaste Codecov bash uploader was in staat om deze credentials te exfiltreren buiten de workflow scope.

De impact is hieronder per project samengevat.

Open Zaak

Open Zaak maakt gebruik van de Github Action, en was hier dus mogelijk door beïnvloed. Echter, we weten dat tijdens een CI run de code uitgelezen wordt van de repository, en dus vertrouwde code is. Op basis van deze code wordt een Docker image geproduceerd. Deze images hebben een sha256 checksum. De checksums die dus in de Github Workflow logs terug te zien zijn, zijn vertrouwde checksums.

Als een aanvaller met de gestolen tokens de image tag zou overschrijven, dan gebeurt dit nadat de build afgelopen is, en de resulterende image zou dan een andere checksum hebben.

We hebben de checksums gecontroleerd voor releases tussen 1 Januari en 1 April 2021:

 • 1.3.4

  Uit CI kwam de fe10bb4f402119d4b4073388bd60cacca4cea3964ad2c95c4f3507bdb6c377ad checksum, en op Docker Hub vinden we dezelfde checksum.

 • 1.3.5

  Uit CI kwam de f83a8e33eb6572e196721914a999fff3eca1ef9b742499fbdebe91780491d87c checksum, en op Docker Hub vinden we dezelfde checksum.

De gebruikers van de latest image tag kunnen dit manueel verifiëren door builds te controleren op de master (verleden) en de main branches - deze mappen op de latest docker image tag. De CI run logs zijn terug te vinden op Github. Merk op dat CI logs die ouder zijn dan drie maanden niet meer beschikbaar zijn - daarom raden we aan om de latest tag voor de zekerheid opnieuw te pullen.

Open Notificaties

De situatie voor Open Notificaties is vergelijkbaar met Open Zaak hierboven.

De relevante releases zijn:

 • 1.1.3

  Uit CI kwam de 47d001e89b904a1d4450b0d165c072289ba34ee95c7ff41e28b8440c9689a83b checksum, en op Docker Hub vinden we dezelfde checksum.

 • 1.1.4

  Uit CI kwam de 2532abe52a37fd8ff90dcdb3564a187be520a973fef94574740e8f340258644f checksum, en op Docker Hub vinden we dezelfde checksum.

Voor de gebruikers van de latest image tag geldt hetzelfde advies als voor Open Zaak.

CMIS adapter

We maken wel gebruik van Codecov, maar in plaats van de Github Action gebruiken we de global Python Uploader van PyPI. Deze uploader was niet kwetsbaar.

vng-selectielijst

We maken wel gebruik van Codecov, maar in plaats van de Github Action gebruiken we de global Python Uploader van PyPI. Deze uploader was niet kwetsbaar.

Welke stappen hebben we ondernomen?

Op 15 april, kort nadat we geïnformeerd werden door Codecov, hebben we alle access tokens/credentials geroteerd die gebruikt werden in Github Workflows:

 • Docker access token voor de maykinmediaci account
 • PyPI access token voor de maykinmedia account

Tegelijkertijd hebben we de Docker Image checksums gecontroleerd van de Open Zaak releases.

Op 16 april hebben we de Open Notificaties checksums gecontroleerd, en onderzocht welke andere projecten potentieel risico liepen. We hebben ook een draft gemaakt van dit artikel .

Op 7 mei en de daaropvolgende dagen hebben we dit artikel gepubliceerd en aangekondigd op de verschillende communicatiekanalen om de community te informeren.

Vragen

Indien je hier vragen over hebt, aarzel niet om contact op te nemen in de Common Ground Slack, in het #open-zaak kanaal. Doorgaans zijn er leden van de Technical Steering Group aanwezig.

Mocht je zelf nog security-incidenten rapporteren, gelieve dan onze gedocumenteerde richtlijnen (EN) te volgen.