OpenZaak Community

OpenZaak is toegepast op de ontwerpprincipes van Common Ground, waardoor het snel, gemakkelijk en veilig geïmplementeerd kan worden door gemeenten in Nederland. OpenZaak is geoptimaliseerd voor de Haven referentie-implementatie, de standaard cloud-agnostische infrastructuur die wordt gebruikt voor alle Common Ground-initiatieven.

Common Ground staat voor een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening voor gemeenten. Data wordt gescheiden van werkprocessen en applicaties, en data wordt bij de bron ontsloten. In essentie is het uitgangspunt van Common Ground: een ingrijpende hervorming van de informatievoorziening, die vraagt ​​om een ​​nieuwe manier van samenwerken tussen gemeente en markt.

Wie is de eigenaar van de OpenZaak?

De OpenZaak-code is openbaar en er is niet zozeer een eigenaar van OpenZaak, maar wel een maintainer. OpenZaak is in eerste instantie ontwikkeld door Maykin Media BV, in opdracht van een aantal gemeenten onder leiding van Dimpact. De gemeenten zijn: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Arnhem, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Delft en een coalitie van Hoorn, Medemblik, Stede Broec, Drechterland, Enkhuizen (SED). De OpenZaak code wordt momenteel beheerd door de OpenZaak community en wordt gefaciliteerd door "Codebase Stewards" van de Foundation for Public Code.

Samenwerken aan OpenZaak

In samenwerking met Dimpact, de OpenZaak community en gefaciliteerd door de Foundation for Public Code, is OpenZaak toegankelijk gemaakt voor iedere gemeente in Nederland.

In overeenstemming met de principes van open source kan iedereen suggesties doen voor aanpassing of verbetering van de software; samen OpenZaak gebruiken en samen OpenZaak verbeteren. Op deze manier werken we samen aan het verbeteren van de informatiehuishouding, de kwaliteit van de online dienstverlening en de klanttevredenheid in onze gemeenten.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan OpenZaak? Lees hier meer over hoe u dat kunt doen.