OpenZaak gebruiken

OpenZaak is sinds begin 2020 beschikbaar voor gemeenten en ontwikkelaars in Nederland.

Wilt u meer weten over hoe u OpenZaak in uw gemeente kunt gaan gebruiken?

Voor ontwikkelaars

OpenZaak is een open source API provisioning backend.

OpenZaak implementeert de landelijke API-standaarden voor zaakgericht werken (ZGW API's) ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG Realisatie).

Om het meeste uit OpenZaak te halen, moet OpenZaak verbinding maken met andere systemen of componenten. Voornamelijk systemen voor het afhandelen van het proces zoals een app voor een melding openbare ruimte, een processysteem voor het afhandelen van vergunningen of een generiek zaakafhandelcomponent. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn MyApp of apps voor MOR-rapporten.

OpenZaak bestaat uit een backend (opslag en opvragen) en API (service) provisioning-laag (autorisatie en authenticatie) voor de ZGW API's.

OpenZaak wordt als open source project verder ontwikkeld door een open en actieve gemeenschap van gemeenten, leveranciers en softwareontwikkelaars en verwelkomt iedereen die wil deelnemen en bijdragen aan het verbeteren van OpenZaak. Leer hoe aan de slag kunt gaan en hoe u kunt bijdragen in ons GitHub repository.

Enkele nuttige bronnen om u op weg te helpen:

Voor project- en product managers

Bent u verantwoordelijk voor het beheren en ontwikkelen van burgerzaken binnen uw gemeente en wilt u mee helpen vorm te geven aan de toekomstige ontwikkeling van OpenZaak?

Dan kunt u op de volgende manieren bijdragen:

Iedere maand komt de OpenZaak product steering groep bij elkaar om nieuwe feature requests te bespreken en te beslissen welke features verder ontwikkeld worden. Als uw feature request wordt behandeld genomen bent u van harte uitgenodigd om uw feature request nader toe te lichten.

Wilt u deelnemen in de product steering group? Of meer weten hoe besluiten in de OpenZaak community genomen worden neem dan contact met ons op.